Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام جم آنلاین؛ حاشیه نشینی در اطراف کلانشهرها موضوع تازه ای نیست و کشورهای دنیا سالهاست با این معضل مواجه هستند. در کشور ایران و به خصوص تهران هم حاشیه نشینی قبل از انقلاب تحت عنوان «حلبی آباد» در گوشه و کنار شهر وجود داشت ولی با افزایش پدیده مهاجرت روند این معضل افزایش چشمگیری پیدا کرد تا جایی که امروز نزدیک به 13 میلیون نفر از مردم ایران در حاشیه شهرها زندگی می کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بعد از فرمان مقام معظم رهبری مبنی بر رسیدگی فوری به معضل حاشیه نشینی و ابلاغ آن به وزارت خانه‌های مختلف دولت، کمیته مطالعات حاشیه نشینی در وزارت کشور تشکیل شد که متشکل از استادان معروف و متخصص دانشگاه‌های کشور است و همگی در حوزه‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی صاحب نظر هستند و در جلساتی که به طور منظم تشکیل می‌شود، حاشیه نشینی در شهرهای مختلف کشور از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار می گیرد.

بعد از این بیانات هرکدام از وزارتخانه‌ها به فراخور مسئولیت‌ها و حیطه کاری در راستای کاهش این معضل گام برداشته اند. از جمله وزارتخانه‌ها، وزارتخانه راه و شهرسازی است که به دلیل فعالیت گسترده در حوزه مسکن همواره مورد توجه بوده است و با همکاری نهادهایی مانند شهرداری و نیروی انتظامی نقش مهمی در کاهش ساخت و سازهای بی رویه و غیر اصولی در حاشیه شهرها و برخورد با متخلفان قانونی بر عهده دارد.

وزارتخانه عریض و طویل راه و شهرسازی که از ادغام دو وزارتخانه راه و ترابری و مسکن تشکیل شده است در سال های اخیر بار سنگینی را به دوش کشید؛ از اعطای تسهیلات مختلف به مردم برای خرید خانه بگیرید تا واگذاری زمین برای خانه سازی و در نهایت طرح ساخت مسکن مهر در دولت گذشته که همگی در راستای خانه دار شدن اقشار متوسط و ضعیف جامعه و کمک به تامین امنیت و در نهایت کاهش آسیب های اجتماعی انجام شده است.

به نحوی که بر اساس آخرین گزارش شرکت عمران و بهسازی که مشروح آن در جلسه ای با حضور رئیس جمهور قرائت شد و در خصوص اقدامات انجام گرفته در کارگروه حاشیه‌نشینی به عنوان یکی از آسیب‌های اجتماعی دارای اولویت در کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت، بسیاری از آسیب‌های اجتماعی مناطق حاشیه‌ای طی یک سال گذشته، رشدی منفی داشته است.

به گفته مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران و بنا بر گزارش ارائه شده از سوی وزیر راه و شهرسازی، این وزارتخانه سعی دارد تا ساکنان مناطق حاشیه نشین را به داخل شهرها سوق دهد؛ چراکه تصور می‌کند این افراد نیز جزئی از شهر بوده و بدون شک از حقوق شهروندی برخوردار هستند.

مهاجرت دائمی است؛ حاشیه‌نشین‌ها ادامه دارد

برخی از کارشناسان حوزه جامعه‌شناسی معتقدند؛ تصمیم وزارت راه و شهرسازی مبنی بر حذف حاشیه‌نشینی و انتقال آنها به داخل شهرها در عمل امکان پذیر نیست. ابتدا باید بپرسیم چرا حاشیه نشینی ایجاد می‌شود؟ استاد جامعه شناسی دانشگاه خوارزمی در این خصوص به جام جم آنلاین می‌گوید: وقتی درون شهر از تراکم جمعیت انباشته شده و در فضای محدود هزینه زندگی گران می‌شود افرادی که از سایر شهرها و روستاها به کلانشهرها مهاجرت می‌کنند به حاشیه رانده می‌شوند.

شاید دولت بتواند برخی از آنها را در بخش‌های کوچک و شهرستان‌های تابعه جای دهد و یا اینکه وزارت مسکن با ایجاد شهرک سازی در اطراف کلانشهرها بخواهد مشکل را حل کند ولی اجرای این کار سال‌ها زمان می‌برد و در عمل با شکست مواجه خواهد شد. ضمن این که هر کدام از بخش‌های حاشیه نشین بخصوص در تهران دارای ویژگی های فرهنگی خاصی بوده و و به لحاظ اقتصادی، فرهنگی، زبانی و... با یکدیگر متفاوت هستند.

به اعتقاد دکتر امان‌الله قرایی‌مقدم، سیاست انتقال و جابه‌جایی حاشیه نشین‌ها در عمل موفق نخواهد شد زیرا مهاجرت یک موج دائمی است که تنوع فرهنگ‌ها، گویش‌ها و سلایق را با خود دارد و هر کدام از مهاجران دارای پایگاه اجتماعی نامتجانسی هستند که هماهنگ کردن آنها به سادگی امکان‌پذیر نیست. در کلانشهر تهران به علت تمرکز جمعیت و جذابیت‌های اقتصادی، این موضوع بیشتر مصداق دارد و به کانون اصلی جرم‌زایی تبدیل شده است.

از طرف دیگر این کار ضرر دارد؛ وقتی مهاجران از حاشیه به متن شهر انتقال داده می‌شوند، بافت فرهنگی شهر تغییر می‌کند و ناهنجاری‌های مختلف اجتماعی را در پی دارد. دولت هم مجبور است برای آنها امکانات فراهم کند. این کار باعث تشویق سایر کسانی خواهد شد که در شهرها و روستاهای کوچک زندگی می‌کنند تا به امید دریافت مزایای جدید و امکانات بیشتر به حاشیه شهرها مهاجرت کنند. نمونه بارز در این خصوص طرح «مسکن مهر» در تهران است که اکثر ساکنان آنها غیر بومی و مهاجران حاشیه شهرها هستند.

عضو کارگروه مطالعات حاشیه نشینی در وزارت کشور پیشنهاد می‌کند: باید سیاست مهاجرت معکوس را تشویق کنیم و امکانات بهداشتی، رفاهی، درمانی، اقتصادی و... را در تمام مناطق کشور و به خصوص در مناطق روستایی توسعه دهیم و در کنار آن با ایجاد منابع شغلی و جذابیت‌های بومی مهاجرت به کلانشهرها را از مبداء کنترل کنیم. در غیر این صورت و با اجرای طرح انتقال حاشیه نشین‌ها و با ورود حدود 13 میلیون نفر با سلایق و نیاز‌های مختلف به درون شهرها وقوع و یا افزایش هرگونه جرائم و آسیب‌های اجتماعی دور از ذهن نیست.

رضا گلین شریف دینی - جام جم آنلاین

به اشتراک گذاری کد خبر : 2903767530124498522 برچسب‌ها : حاشیه‌نشینی مهاجرت آسیب شناسی کلانشهرها رضا گلین شریف دینی جام جم آنلاین حاشیه‌نشین‌ها به شهر می‌آیند/ مهاجرت معکوس در کما؟! لینک کوتاه : اخبار مرتبط حاشیه نشینی بیش از یک میلیون نفر در تهران / گزارش دستگاه ها به رهبری به زودی شنبه 16 اردیبهشت 1396 08:46 چگونه حاشیه نشینی را مهارکنیم؟ یکشنبه 17 اردیبهشت 1396 07:04 حاشیه‌ نشینی، درمان می‌خواهد یکشنبه 17 اردیبهشت 1396 07:28

ارسال نظر

مخاطبان گرامی، برای انتشار نظرات لطفا نکات زیر را رعایت فرمایید: 1- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید. 2- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های اسلامی منتشر نمی‌شود. 3- نظرات پس از ویرایش ارسال می‌شود. تصویر امنیتی : پربازدیدها دستگیری سه نفر از متهمان ماجرای روز قدس کاهش فوری فشار خون با این آبمیوه هشدار روحانی نسبت به سدسازی ترکیه روی دجله و فرات 10 دردی که با مصرف منظم آناناس می توان درمان کرد! هنوز هنگام عبور از آسمان خلیج فارس وحشت می کنم تصادف زنجیره‌ای عجیب ۴ خودرو در تهران + عکس چهره بدون رُتوش حقوق‌ بشر آمریکایی عکس‌های یک مرد از نبرد همسرش با سرطان + عکس قطع عضو راکب موتورسیکلت پس از تصادف با پژو ۴۰۵ +عکس جزییات تیراندازی شب گذشته در اتوبان نواب لیست همه پربازدیدها برگزیده‌ها حلبی آباد ها احیا می شوند؟! / یک کارشناس: حذف حاشینه نشینی شدنی نیست تکنولوژی واقعیت افزوده اپل نسبت به گوگل به واقعیت نزدیک‌تر است + عکس عکس‌هایی که محرمانه‌شدند/ سردخانه بندرعباس کیپ تا کیپ پر از جنازه بود/ انگار اجساد از فرق سر تا نوک پا چاقو خورده بودند + عکس وقتی پدر بزرگ دوچرخه سوار می شود جزئیات طرح مجلس برای مقابله با تحریم های تازه امریکا علیه ایران غذایی که سر راه موتور سوار سبز شد! جاسوسی اطلاعاتی آمریکایی ها از کاربران ویندوز در هر جای جهان ماری که غذای یک مرغ شد! عکس‌های یک مرد از نبرد همسرش با سرطان + عکس کدام ریزگرد‌ها سرطان زاست؟ / یک راه حل ساده برای حل مساله ریزگرد آخرین مطالب همه سایت 13:17 حلبی آباد ها احیا می شوند؟! / یک کارشناس: حذف حاشینه نشینی شدنی نیست 13:08 مسی و همسرش برای ماه عسل کجا رفتند؟ 13:07 کانسپت مجلل سری 8 ب‌ام‌و +تصاویر نمایشگاه 12:52 انقلاب ایران نباید چهل‌ سالگی خود را جشن بگیرد 12:49 تشییع پیکرمرحوم سید رضا نیری 12:36 کباب با طعم سیرابی! +عکس 12:32 شایعه لغو حج 96 12:32 دیدار رئیس و مسئولان قوه قضائیه با رهبر انقلاب +عکس 12:04 داورزنی: جوانان نمره قبولی گرفتند / والیبال بانوان انتظارات را برآورده نکرد 12:03 نرخ رسمی دلار 3251.9 تومان شد +جدول فهرست همه مطالب جام جم آنلاین © 2015 | کلیه حقوق این وب سایت متعلق به موسسه فرهنگی مطبوعاتی جام جم است. ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

منبع: جام جم آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۸۷۲۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وعده‌های عملی نشده شهرداری و دولت درباره خودروهای برقی در حمل و نقل عمومی/ برقی شدن ناوگان به این زودی شدنی است؟ (فیلم)

عصر ایران ــ‌ بعد از بارها رونمایی از خودروهای برقی، هنوز این خودروها وارد ناوگان حمل و نقل پایتخت نشده‌اند. شهرداری تهران آذر، دی و اسفند گذشته از خودروها و تاکسی‌های برقی رونمایی کرد.

گزارش را این‌جا ببینید

شهردار تهران گفته بود با ورود این خودروها یک شروع جدید را جشن می‌گیریم. شهرداری 2500 دستگاه اتوبوس، ۱۰ هزار ون و ۲۷ هزار و ۵۰۰ دستگاه تاکسی برقی از چین خریده است. با وجود وعده‌های متعدد معلوم نیست کی این خودروها به ناوگان می‌رسند؟ این گزارش را در این باره ببینید. 

ویدئوهای دیدنی دیگر در کانال های آپارات و یوتیوب عصر ایران ???????????? کانال 1 aparat.com/asrirantv کانال 2 aparat.com/asriran کانال 3 youtube.com/@asriran_official/videos کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: شهرداری : ورود اتوبوس و تاکسی برقی به تهران تا ۱۴۰۳ زاکانی: چهره ترافیکی شهر تهران سال آینده تغییر می کند

دیگر خبرها

  • ۶ محله در حاشیه مشهد میزبان رویداد یکصدا ایران شدند
  • برخی شهرهای استان مرکزی با پدیده حاشیه‌نشینی روبرو است
  • واکنش کاربران شبکه های اجتماعی به ابراز ندامت اشکان خطیبی | کاش شرایطی فراهم شود تا ...
  • نجات زاگرس با الگوی ۳ کشور اروپایی | مرگ یک پنجم مساحت جنگل‌های زاگرس | جنگلداری اجتماعی چگونه زاگرس را احیا می کند؟
  • وعده‌های عملی نشده شهرداری و دولت درباره خودروهای برقی در حمل و نقل عمومی/ برقی شدن ناوگان به این زودی شدنی است؟ (فیلم)
  • پیام تبریك استاندار لرستان به مناسبت روز شوراها
  • درخشش چهره محبوب فوتبال یکسال‌ بعد از خانه‌نشینی | تیم ناکام، پرتشنج و هرج و مرج زده در کوتاه‌ترین زمان احیا شد
  • راه‌حل نظریه‌پرداز توسعه دانشگاه جان هاپکینز برای تورم ایران
  • راه‌حل نشدنی نظریه‌پرداز توسعه دانشگاه جان هاپکینز
  • امید تازه در پروژه ۱۰ساله لرستان/ برج‌های دوقلو احیا می‌شود؟